Odbiór oleju gastronomicznego jest bardzo ważny z powodu widzenia ekologii. Dzięki takim działaniom zużyty olej nie szkodzi kanalizacjom oraz naturalnemu środowisku. Przeczytaj artykuł i dowiedz się najpotrzebniejszych informacji w tym temacie.

Jak dbać o środowisko naturalne w gastronomii? 

W ostatnich latach ekologia stała się dużym trendem i dotyczy nas na co dzień. Jednak mogłoby się wydawać, że gastronomia to jedna z branż, której nie dotyczy to zagadnienie. Nie jest to do końca prawda. Można coraz częściej zauważyć, że właściciele restauracji odchodzą od jednorazowych sztućców czy naczyń. Dodatkowo pojawiły się pojemniki do segregacji odpadów. Do tego wiele restauracji decyduje się na recykling zużytego oleju. 

Recykling zużytego oleju gastronomicznego dla wielu przedsiębiorców jest przedsięwzięciem ekonomicznym. Na takim rozwiązaniu można również w prosty sposób zarobić. Olej spożywczy, który jest ówcześnie wykorzystywany, jest surowcem niezwykle poszukiwanym. Zużyte oleje po obróbce, która polega na pozbyciu się niepożądanych substancji, może zostać ponownie wykorzystany do produkcji biopaliw lub innych smarów. To rozwiązanie jest ekologiczne, ponieważ nie tylko polega na ograniczeniu zużycia energii do uzyskania olejów, ale również zmniejsza się zużycie paliw kopalnych. 

Zużyty olej spożywczy – w jaki sposób się go pozbyć?

Z zużytego oleju gastronomicznego można pozyskać cenne surowce. Proces ten można wykonać nawet we własnym zakresie. Olej z odpadów kuchennych można zbierać do specjalnego urządzenia, które pozwala na przeprowadzanie tego typu czynności w niewielkiej skali. Tak samo można również robić w gospodarstwach domowych. Jednak stosowanie takich urządzeń na własną rękę wiąże się z wieloma trudnościami. Potrzebne są dodatkowe osoby, które będą odpowiedzialne za pozyskanie zużytego oleju. Do produkcji ekologicznego paliwa potrzebne będzie również dodatkowe pomieszczenie. Jest to konieczne ze względów higienicznych. Najlepiej, by było odizolowane od tej części przedsiębiorstwa, gdzie mieści się gastronomia. 

Dlatego dla niewielkich firm dobrym pomysłem będzie znalezienie zakładu, który odpowiedzialny jest za odbiór zużytego oleju. Korzystając z usług takiej firmy, mamy wpływ na ochronę biosfery oraz środowiska naturalnego, w którym żyjemy.          

Odbiór oleju gastronomicznego – co musisz wiedzieć? 

 W celu pozbycia się oleju gastronomicznego warto skontaktować się z firmą, która zajmuje się takimi rzeczami. Należy też powiadomić o szacunkowej ilości zużytego oleju. Po uzyskaniu wszystkich potrzebnych wiadomości można przejść do podpisania umowy, następnie utylizacja oleju będzie możliwa.

Kolejnym krokiem jest umówienie się na odbiór frytury, w zależności od indywidualnych potrzeb. Olej posmażalniczy trzeba magazynować w beczce, która za każdym razem przy wymianie będzie zwracana na nową. Firma powinna wydać zaświadczenie o ekologicznej wymianie i wziąć pełną odpowiedzialność prawną za swoje działanie.

Z przedsiębiorstwem trzeba również ustalić termin odbierania zużytego oleju. Często jest to raz w miesiącu, jednak można umówić się częściej według własnych potrzeb. Na terenie dużych miast nie powinniśmy mieć kłopotów ze znalezieniem odpowiedniej firmy. Powinniśmy być odpowiednio wcześniej poinformowani odnośnie odbioru zużytego oleju. Takie działanie w zakresie ochrony środowiska ma wiele zalet, dlatego warto jest je przemyśleć. Dzięki naszym działaniom zużyty olej może stać się nowoczesnym biopaliwem. W celu uzyskania potrzebnych informacji warto zajrzeć na stronę trafinoil.pl

Udostępnij

O autorze