Zawód kucharza to wyjątkowo odpowiedzialne i wymagające zajęcie. Osoby pracujące w gastronomii przez wiele godzin wykonują zadania w pozycji stojącej. Dlatego potrzebują odzieży, która nie będzie krępować ruchów. Na co zwrócić uwagę, wybierając ubrania dla kucharzy? Dowiedz się, jakie są najważniejsze elementy stroju roboczego i czym powinny się charakteryzować.
Bluza kucharska – podstawowa ochrona
Kitle i bluzy kucharskie to niezastąpione ubrania, które gwarantują ochronę przed poparzeniami oraz zachowanie właściwej higieny pracy. Sprawiają też, że personel wygląda elegancko i profesjonalnie. Obecnie na rynku można znaleźć bluzy kucharskie o różnych krojach. Dostępne są modele wkładane przez głowę czy zapinane na zamek, guziki lub napy. Specjalnie dostosowane zapięcie umożliwia szybkie zdjęcie ubrania w przypadku rozlania gorących substancji. Wysoka wytrzymałość w kontakcie z ogniem zapewnia bezpieczeństwo przez cały czas użytkowania.
Fartuch – dodatkowe zabezpieczenie
W zawodzie kucharza pracuje się wśród wszelkiego rodzaju sosów, zup czy innych tłustych dań, które mogą trwale pobrudzić ubranie. Trudno w takiej sytuacji o zachowanie schludnego i eleganckiego wyglądu, odpowiedniego dla renomowanych restauracji. Oczywiście przez większość czasu kucharze gotują w przestrzeni niedostępnej dla klientów, ale od czasu do czasu, szef kuchni może zostać przywołany do stolika. Właśnie dlatego bardzo praktycznym rozwiązaniem są fartuchy, które chronią ubranie przed zaplamieniem.
Ten element odzieży można bardzo szybko zdjąć. Stanowi więc świetne uzupełnienie stroju kucharza. Zapewnia nie tylko schludny, odpowiedni dla wykonywanej funkcji, wygląd, ale także gwarantuje swobodę, która ma ogromne znaczenie w pracy w gastronomii.
Czapka kucharska – praktyczne nakrycie głowy
Zdecydowanie najbardziej charakterystycznym elementem ubioru kucharza jest czapka. Dzięki niej klienci mogą mieć pewność, że włosy nie dostaną się do żadnej z potraw. Nakrycie głowy spełnia więc przede wszystkim funkcję higieniczną. Dostępne są modele:
- jednorazowe – najczęściej wykonane z papieru krepowego,
- wielorazowe – materiałowe nakrycia głowy, które zapewniają najwyższy komfort pracy.
Czapki kucharskie powinny być przede wszystkim przewiewne oraz odporne na zabrudzenia i wysokie temperatury. Dlatego tkaniny, z których szyje się nakrycia głowy, cechują się dobrą wentylacją i pochłaniają wilgoć. Co więcej, są bardzo łatwe w praniu, dzięki czemu mogą służyć przez długi czas.
Spodnie i buty – komfortowe rozwiązania
Równie ważną częścią kucharskiego uniformu są profesjonalne spodnie. Duże znaczenie ma tutaj jakość materiału, ponieważ ubranie będzie z pewnością często prane. Istotny jest też dopasowany krój, który zapewni swobodę ruchu podczas wykonywania codziennych obowiązków. Jeśli chodzi o buty, to warto postawić na antypoślizgowe podeszwy. W kuchennych warunkach takie rozwiązanie jest wręcz konieczne.
Odzież kucharska – wygodna i elegancka
Wymienione elementy ubioru kucharza to standard, który powinien obowiązywać w każdej restauracji. Najważniejsze jest jednak dopasowanie stroju tak, aby zapewnić komfort i bezpieczeństwo w pracy. W ofercie TEDMAR znajdziesz wiele modeli bluz, fartuchów, czapek, spodni czy butów, przeznaczonych dla profesjonalnych kucharzy. Dzięki temu dopasujesz uniform idealnie do potrzeb i indywidualnych preferencji.