Ciasto czekoladowe to zawsze dobry pomysł, jeżeli masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości. Zamiast klasycznego brownie, możesz wykorzystać nasz przepis na wyjątkowo puszysty biszkopt z kremem straciatella. Sprawdź, czego będziesz potrzebował!
Przepis na biszkopt
Biszkopt z kremem straciatella to puszyste i delikatne ciasto, które sprawdzi się jako alternatywa dla tortu. Wprawdzie jego przygotowanie zajmie Ci trochę więcej niż kilka minut, ale efekt na pewno spełni Twoje oczekiwania. Z naszego przepisu, biszkopt wychodzi podobnie w smaku do brownie, jest mocno czekoladowy i wilgotny. Do jego przygotowania będziesz potrzebował:
- 50 g mąki pszennej tortowej,
- 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 15 g mąki ziemniaczanej,
- 150 g cukru,
- 4 dużych jaj,
- 100 ml gorzkiej herbaty.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, a następnie zmiksuj z cukrem. Do mieszanki dodawaj powoli żółtka, cały czas ubijając mikserem na wolnych obrotach. Do tak przygotowanej masy przesyp wcześniej przesianą mąkę i kakao. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką, aż do uzyskania jednolitej, ale puszystej konsystencji. Ciasto przełóż do tortownicy lub blachy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 min. wyjmij biszkopt czekoladowy i pozostaw do wystygnięcia. Po ostudzeniu przekrój ciasto w poprzek, aby powstały dwie równe części i nasącz je chłodnym naparem z herbaty.
Przepis na krem straciatella
Do przygotowania kremu straciatella będziesz potrzebował:
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 30 g żelatyny,
- 50 g cukru pudru,
- 50 g czekolady klasycznej gorzkiej E.Wedel.
Żelatynę rozpuść w rondelku w 100 ml wody i pozostaw do wystygnięcia. Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem oraz startą na wiórki czekoladą. Na koniec wlej chłodną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę straciatella wyłóż na ciasto i przykryj drugim biszkoptem. Resztę mieszanki rozsmaruj na wierzchu i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem możesz oprószyć biszkopt wiórkami z czekolady lub przesianym kakao.