Ciasto czekoladowe to zawsze dobry pomysł, jeżeli masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości. Zamiast klasycznego brownie, możesz wykorzystać nasz przepis na wyjątkowo puszysty biszkopt z kremem straciatella. Sprawdź, czego będziesz potrzebował!

Przepis na biszkopt

Biszkopt z kremem straciatella to puszyste i delikatne ciasto, które sprawdzi się jako alternatywa dla tortu. Wprawdzie jego przygotowanie zajmie Ci trochę więcej niż kilka minut, ale efekt na pewno spełni Twoje oczekiwania. Z naszego przepisu, biszkopt wychodzi podobnie w smaku do brownie, jest mocno czekoladowy i wilgotny. Do jego przygotowania będziesz potrzebował:

  • 50 g mąki pszennej tortowej,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 15 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g cukru,
  • 4 dużych jaj,
  • 100 ml gorzkiej herbaty.

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, a następnie zmiksuj z cukrem. Do mieszanki dodawaj powoli żółtka, cały czas ubijając mikserem na wolnych obrotach. Do tak przygotowanej masy przesyp wcześniej przesianą mąkę i kakao. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką, aż do uzyskania jednolitej, ale puszystej konsystencji. Ciasto przełóż do tortownicy lub blachy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 min. wyjmij biszkopt czekoladowy i pozostaw do wystygnięcia. Po ostudzeniu przekrój ciasto w poprzek, aby powstały dwie równe części i nasącz je chłodnym naparem z herbaty.

Przepis na krem straciatella

Do przygotowania kremu straciatella będziesz potrzebował:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 30 g żelatyny,
  • 50 g cukru pudru,
  • 50 g czekolady klasycznej gorzkiej E.Wedel.

Żelatynę rozpuść w rondelku w 100 ml wody i pozostaw do wystygnięcia. Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem oraz startą na wiórki czekoladą. Na koniec wlej chłodną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę straciatella wyłóż na ciasto i przykryj drugim biszkoptem. Resztę mieszanki rozsmaruj na wierzchu i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem możesz oprószyć biszkopt wiórkami z czekolady lub przesianym kakao.

Udostępnij