Blender kielichowy to jedno z coraz bardziej docenianych przez wielu użytkowników urządzenie kuchenne. Z jego pomocą przygotujesz nie tylko przepyszne koktajle, lecz także zdrowe zupy kremy, a także pasty warzywne. 

Spis treści:

Blender kielichowy – zalety

Jaki blender wybrać? Na co zwrócić uwagę? 

Blender kielichowy – zalety

Blender kielichowy to urządzenie, które jest przeznaczone przede wszystkim do robienia świeżych koktajli owocowo-warzywnych. Z jego pomocą bez problemu przygotujesz pyszne smoothie, shaki, koktajle nie tylko z owoców, ale i warzyw. Dzięki temu urządzeniu zapewnisz sobie pyszne napoje, które pozwolą ci dostarczyć organizmowi solidnej dawki warzyw. Blender kielichowy możesz jednak wykorzystać także do przygotowania:

  • zup-kremów,
  • past warzywnych,
  • pesto,
  • sosów.

Bardzo dużym plusem blendera kielichowego jest to, że w ucieranie nie wkładasz żadnego wysiłku, inaczej niż w przypadku blendera ręcznego. Odpowiednio mocny blender kielichowy może ci także posłużyć do kruszenia lodu, mielenia kawy, a nawet rozdrabiania orzechów. Aby to było możliwe, musisz jednak wybrać model o odpowiednich parametrach. 

Jaki blender wybrać? Na co zwrócić uwagę? 

Wybierając blender kielichowy, kierować się trzeba kilkoma podstawowymi parametrami:

  • moc – to podstawowe kryterium, od którego zależy z jakimi składnikami poradzi sobie urządzenie; wiele blenderów ma moc około 600-800 W; takie urządzenia radzą sobie z blindowaniem warzyw, owoców, mogą jednak już mieć problem z kruszeniem orzechów, lodu czy mieleniem kawy; jeśli zależy ci na urządzeniu wielofunkcyjnym, wybierz sprzęt o mocy co najmniej 1000 W – jego pomocą zrobisz domowe masło orzechowe i przygotujesz humus;
  • pojemność kielicha – najczęściej kielichy do blenderów mają około 2 litrów, co sprawdza się w przypadku dużych rodzin; jeśli jednak jesteś singlem albo po prostu korzystasz z blendera sporadycznie, możesz rozejrzeć się za mniejszym modelem; ciekawą propozycję stanowią urządzenia „to go” czy niewielkie blendery sportowe, które pozwalają na zmielenie porcji warzyw i owców potrzebnej na jedną porcję soku (do 0,6 l), musisz jednak zdawać sobie sprawę, że zmiksujesz w nich tylko produkty o miękkim miąższu, ponieważ dysponują one niewielką mocą;
  • liczba i jakość ostrzy – min. 2 pary, jeśli planujesz pracować z twardymi składnikami, rozejrzyj się za modelami z „dodatkowym wspomaganiem”;
  • funkcjonalność – warto zwrócić uwagę, czy blender ma funkcję smoothie, kruszenia lodu, siekania ziół, pracy pulsacyjnej;
  • bezpieczeństwo – nie lekceważ kwestii zabezpieczeń, stabilnej konstrukcji i jakości wykonania. 

Udostępnij