Kawior to wyjątkowy smakołyk! Najczęściej wykorzystywany jako luksusowa przekąska, ale tak naprawdę, nie ma zasady co do jego spożywania i kawiorem można zajadać się do woli, tak  jak się chce i jak się lubi. Jest to bowiem produkt o wyjątkowych walorach smakowych, jedyny w swoim rodzaju, niezwykły i niepowtarzalny. Do niedawna egzotyczny i rzadki, mający swoją cenę i wąską grupę smakoszy. Na szczęście jednak jego egzotyka została jakiś czas temu oswojona, dostępność zwiększona a grono smakoszy zwiększyło się niepomiernie. Jedynie cena kawioru, tego najlepszego jak choćby z jesiotra, bieługi czy sterleta nadal jest wysoka, choć nie tak bardzo jak kiedyś.  Należy wiedzieć, że kawior to nie tylko smaczna przekąska, ale to także, zwłaszcza ten wykwintny, – kulinarne doznanie…

Kawior – rybie jajeczka

Dokładnie, tym właśnie jest ów przysmak. To rybia ikra, która gdyby została zapłodniona zamieniłaby się w małe rybki. Samice przenoszą ikrę, a samce – mlecz (także przysmak, między innymi wielu Kaszubów) Rybia ikra zamienia się w kawior w chwili oczyszczenia jej i posolenia. Potem wystarczy już tylko napełnić nim słoiki i puszki abyśmy mieli do czynienia ze smakołykiem, uwielbianym przez miliony ludzi na świecie. Kawior bywa często także pasteryzowany (w niczym nie obniża to jego smaku, a znacznie przedłuża przydatność do spożycia),  jednak ten najdroższy podaje się niepasteryzowany, schłodzony i świeży.

Kawior mały, kawior duży

Kawior pozyskuje się z wielu  rodzajów ryb. Ma on różny kolor i wielkość. Przyjęło się, że najbardziej smakowity jest ten czarny, ale to chyba nie do końca prawda, gdyż ten czerwony, często o pomarańczowym odcieniu, także znajduje swoich zagorzałych zwolenników. Wielkość kawioru zależy od wielkości ryby, z którego się go uzyskuje. Występuje w rozmiarze 1,5 mm do 5 mm. W tych granicach wielkości mieści się także kawior z jesiotra, będącym tym najbardziej popularnym z kawioru premium. Producenci nigdy nie mieszają małych jajeczek kawioru z dużymi. W słoiku albo w puszcze zawsze znajdziemy jajeczka  o tej samej wielkości.

Jeszcze o kolorze

Należy wiedzieć, że kawior, także kawior z jesiotra potrafi mieć różne odcienie. Szlachetne kawiory oprócz tego, że najczęściej są czarne, potrafią być szare, a ten najrzadszy i najdroższy ze sterleta może mieć barwę złocistą.

Smak, smak… i ogłada!

Ten, kto pozbywszy się uprzedzeń raz skosztował dobrego kawioru, stanie się niewolnikiem jego smaku do końca życia. Trudno oprzeć się temu przydymionemu, słonawemu, wykwintnemu smakowi, będącemu kwintesencją kulinarnej rozkoszy, łączącemu prostotę formy kawiorowych kuleczek z kompilacją niezwykłych smaków.

Aby przekonać się czy tak jest faktycznie wystarczy sięgnąć po kawior z jesiotraTrudno wyobrazić sobie, że można jeszcze bardziej podbić ten smak, ale jest to możliwe. Kawior niezwykle smakuje z białym, wytrawnym winem i takim samym szampanem. 

„Przyjaciółmi” kawioru są masło i jajko. Nic nie smakuje tak bardzo jak kawior rozsmarowany na skibecce białego chleba, posmarowanego uprzednio masłem. Należy jedynie pamiętać, aby nie rozduszać kuleczek kawioru na pieczywie, czyn taki świadczy bowiem  o braku ogłady. Podobnie rzecz się ma z jajkiem, z którym często podaje się kawior. W tym przypadku, aby pokazać maniery, najpierw należy zjeść kawior i dopiero później zająć się połową jajeczka. 

Ogłady ciąg dalszy

Często kawior podawany jest w schłodzonych, albo obłożonych lodem półmiskach. Każdy kawior, a szczególnie kawior z jesiotra, wariant z dużymi 4,5 – 5 milimetrowymi kuleczkami , wygląda niezwykle apetycznie w białej albo srebrnej misie. W takim przypadku nabiera się go łyżeczką na talerz, starając  nie nakładać w takich ilościach w jakich czyni się to z sałatką na imieninach u cioci. Dwie, trzy łyżeczki w zupełności wystarczą, zawsze można  wrócić i nałożyć sobie drugą porcję ( choć zasada ta powinna dotyczyć także, wspomnianej wyżej  sałatki). Często kawior z dodatkami podaje się na specjalnych, małych ciasteczkach. W takim przypadku dobrze jest aby wiedzieli, że takie kawiorowe przekąski zjada się jednorazowo i w całości, nie pozwalając aby okruchy i pojedyncze kawiorowe jajeczka spadały na ubranie.

Na zakończenie kawiorowego vademecum

Kawior to niezwykły produkt jaki dala człowiekowi natura. Niezwykły, gdyż oprócz wyjątkowych walorów smakowych, wytworzony został wokół niego cały rytuał spożywania, a pewne zestawienia pokarmowe z jego udziałem stały się niemal legendarne. Kawior i” szampańskoje”, kawior z blinami i śmietaną, na trwałe zapisały się nie tylko w kulinariach, ale także w ludzkiej obyczajowości. Zaś takie powiedzenie jak kawiorowa lewica, weszły na stałe do politycznego słownika. Jednak kawior to przede wszystkim niezwykły smakołyk, a któż z nas nie lubi smakołyków?

Udostępnij