Chyba nie ma wśród nas osoby, która nie doceniałaby smaku grillowanego mięsa, a także warzyw. Grill jest więc zwykle jednym z najważniejszych elementów wyposażenia ogrodu, a co więcej, jest to przedmiot, bez którego nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia letniego sezonu. Wieczorne spotkania w gronie znajomych i wspólne grillowanie jest bowiem jednym z najpopularniejszych sposobów na spędzenie wolnego czasu, a także na przygotowywanie doskonałych i wyśmienitych przysmaków. Tak więc warto poznać grill węglowy, ceramiczny Kamado, który jest produktem prawdziwie innowacyjnym.

Krótko o historii grilla Kamado

Warto na chwilę zatrzymać się przy samej historii tego typu grilla. Otóż okazuje się, że grill Kamado swoją nazwę zawdzięcza przede wszystkim japońskiemu sposobowi na przyrządzanie potraw. Kamado to sposób w którym wykorzystuje się ceramiczny piekarnik, gdyż w jego wnętrzu może dojść zarówno do wędzenia jak i pieczenia oraz grillowania. Kamado swoje korzenia ma w Japonii, jednak technika ta, na przyrządzanie wyśmienitych potraw jest obecnie znana i powszechnie stosowana na całym świecie. Warto również wspomnieć o tym, że ceramika w procesach gotowania wykorzystywana była już od wielu lat. Przypomnijmy sobie już chociażby gliniane dzbanki, a także garnki, które znajdowane były przez archeologów na całym świecie. Wówczas śmiało można uznać je za wzór dzisiejszego Kamado. Jeśli wybierzemy się w szybką podróż do japońskiej kuchni, to z pewnością warto zauważyć, że malutki, gliniany garnek, w okrągłym kształcie był wykorzystywany już do powolnego gotowania ryżu. Zwykle umieszczało się go nad paleniskiem, które było opalane drewnem, a porcje ryżu powolutku wchłaniały wodę i stawały się miękkie pod wpływem wydzielanej pary. Takie garnki umożliwiały również pełną kontrolę temperatury. Wracając do ceramicznego grilla węglowego, posiada on z kolei niezwykle charakterystyczny kształt jajka i pierwszy raz wykorzystano go w latach 80. XX wieku.

Grill węglowy, ceramiczny Kamado- podstawowe informacje

Kamado

Grill Kamado jest modelem ceramicznym, węglowym. Zasila się go za pomocą palącego drewna lub nawet i węgla, chociaż na rynku można także spotkać grille zasilane gazem lub prądem. W przypadku tego grilla charakterystyczne jest to, że ciepło jest rozprowadzane równomiernie, a grill potrafi osiągnąć wysokie temperatury w niezwykle szybkim czasie. Co ciekawe ceramiczna powłoka nie nagrzewa się, więc grill jest niezwykle bezpieczny w użytkowaniu. Nie sposób również pominąć tego, że grill Kamado jest ich wysoki poziom ekonomiczności. Podczas grillowania nie trzeba dokładać kolejnych porcji opału, gdyż jedna wystarcza na około 4-6 godzin. Sama ceramiczna powłoka zabezpiecza również potrawy przed jakąkolwiek zmianą smaku. Gotowanie zgodnie z japońskim sposobem kamado z pewnością przypadnie do gustu wielu miłośnikom grillowania. Zapewnia ono bowiem idealnie przygotowane potrawy, zarówno bazujące na mięsie, jak i na warzywach, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by w grillu tym upiec również tradycyjnych chleb czy pizzę.

Nowoczesny i innowacyjny grill Kamado

Grill Kamado jest bez wątpienia jednym z najbardziej innowacyjnych produktów na rynku. Co więcej producent zadbał o jego wygląd estetyczny, więc można nabyć go w różnych kolorach, tak by pięknie kontrastował on z zielenią naszego ogrodu. To jednak nie koniec zalet tego nowoczesnego grilla. Okazuje się, że zastosowane w nim zostały również aktualne technologie, które np. wychwytują chmury dymu lub dbają o to, by grill równomiernie i szybko nagrzewał się na całej powierzchni. Co więcej w grillu zamontowany również tak zwaną Control Tower, czyli otwór wentylacyjny, do przepływu powietrza. Jest on zaprojektowany w ten sposób, by mógł również niezwykle precyzyjnie wykonywać pomiary temperatury.

Grill Kamado jest innowacyjnym rozwiązaniem, bazującym na japońskim sposobie przygotowywania potraw. Z powodzeniem sprawdzi się on w przypadku miłośników grillowania w typie slow. Potrawy mięsne lub warzywne przyrządzane na tym grillu mają niepowtarzalny smak, a sam grill produkowany jest w różnych kolorach, by dopasował się do estetyki ogrodu.

Udostępnij